café avond al geweest

Donderdag 21 juni was er een muzikale avond in de Terp

Anke Wijngaarden en Jan Krol spelen en zingen op deze laatste avond van het seizoen een muziektheatervoorstelling. De voorstelling “Soep met sliertjes” is een feest van herkenning.
Fiep en Nino halen herinneringen op aan hun tijd dat ze met hun ouders onderweg waren. Een reis door lief, leed, ontroering en herinneringen. Een interactief programma met bekende liedjes en verhalen.
Jan Krol is coach belevingsgericht werken bij Woonzorg Flevoland en Anke Wijngaarden is pleegzorgbegeleider.
Het was een gezellige avond  met een hapje en een drankje.

Activiteiten voor mensen met dementie
Op 17 mei organiseert Alzheimer Café Zeewolde een avond, waarin allerlei activiteiten, geschikt om met mensen met dementie te ondernemen, de revue passeren. En dat zijn er nogal wat, zoals op een lijst van Alzheimer Nederland te lezen valt. Meezingen met een ‘plaatje’, dansen, koekjes mee helpen bakken, foto’s bekijken, zijn er enkele van de totaal 100 die erop staan.
Wilma Damen van Dagbesteding Coloriet, Hilda Kors van de Sternzorg en Gerda Meijer van de Tekenwijzer zijn uitgenodigd om vanuit hun ervaring ideeën aan te dragen. Hun expertise is van belang, maar die van de aanwezigen ook. Misschien is een maatje van Welzijn een oplossing.
Iedereen is anders, het is uitproberen welk idee bij iemand aanslaat. De ervaring van de mensen in de zaal is dan ook zeer waardevol!

Alzheimer Café 15 maart

“Ik hou nog steeds van jou”!
Donderdag 15 maart was Frans Hoogeveen, specialist op het gebied van dementie en ouderenpsycholoog, met als specialisatie psychogeriatrie, te gast in het Alzheimercafé. Hoogeveen ging tijdens deze avond in op het thema ‘verbondenheid en intimiteit’. Want hoe behoud je de intimiteit in een relatie wanneer de partner dementie heeft en/of in een instelling verblijft?
Een thema waar niet snel over gesproken wordt, omdat mensen dit vaak lastig vinden. Maar wist u dat intimiteit naast eten en drinken de eerste levensbehoefte is van de mens?! En hoewel dementie een persoon letterlijk en figuurlijk kan veranderen, verandert deze behoefte niet. Hoogeveen nam de bezoekers daarom aan de hand van praktijkvoorbeelden mee in een openhartig gesprek waar vragen over er weer gesteld werden. Al met al een bijzondere avond met veel herkenning.

 

Alzheimercafé 18 januari
Over emotionele steun aan mantelzorgers.
Op de eerste bijeenkomst in 2018 staat in het Alzheimercafé de mantelzorger centraal. Aandacht wordt gegeven aan de steun die deze behoeft op emotioneel gebied en waar deze kan worden gevonden. En dit allemaal onder de titel: Zorg goed voor jezelf!
Het Alzheimercafé Zeewolde heeft medewerkers van de Stichting Mee IJsseloever uitgenodigd. Die zijn nl. meer dan thuis op het gebied van het ondersteunen van mensen in verschillende situaties. Gesprekleider Jolanda Aarssen zal met hen in gesprek gaan o.a. over wat emotionele steun inhoudt, waar deze te halen is ook als men over een klein of geen netwerk beschikt. Uiteraard zijn vragen uit het publiek welkom!

Alzheimer Café op 16 november
Over slapen en dromen.
Donderdag de 16e is Lia Timmer in het Alzheimer Café te gast. Lia is psychologisch onderzoeker en coach en kan veel over het slaapgedrag vertellen. Lia zal niet alleen vertellen wat slapen nou eigenlijk is, zij gaat in op het slapen van mensen met dementie. Bij dementie blijkt dit soms verstoord door heftig dromen en/of nachtmerries. Dat heeft impact, ook op de mantelzorger uiteraard.
Lia geeft deze aspecten aandacht en heeft tips om aangenamer te slapen. Daarbij hoort ook een ontspanningsoefening!
Gesprekleider Jolanda Aarsen zal Lia interviewen.
Na de pauze is er gelegenheid tot vragen stellen.
De bijeenkomst vindt plaats in Wooncentrum Buitendijk aan de Terp 1. De avond start om 20 uur. Vanaf 19.30 is de koffie klaar!

Wat muziek kan betekenen voor mensen met dementie maakt onderstaand filmfragment erg duidelijk en prachtig om te zien!

Muziek en zang in Alzheimer Café

Donderdag 15 juni is Ludger Stuijt in het Alzheimer Café te gast.

En dat betekent muziek beluisteren, maar ook  meezingen! Want Ludger is muziektherapeut bij  Zorgorganisatie Norschoten in Barneveld. Hij weet als geen ander welke positieve invloed muziek heeft op een mens met dementie.  Zijn dagelijkse werk is het muziekbeoefenen met clienten van deze zorgorganisatie. Zoals bewegingen al zingend uitvoeren of canons  zingen. “Dan zie ik de mensen op hun best,” vertelt Ludger. Ludger vertelt tijdens de bijeenkomst van 15 juni over de invloed van muziek op de hersenen. Ook spreekt hij over het ‘thuisduet’, een mooie manier om met iemand met dementie in gesprek te raken. Want samen zingen kan heel plezierig zijn en gaat haast vanzelfsprekend:  liedjes van vroeger kent iemand met dementie immers vaak nog woordelijk. Maar zo’n liedje is ook een mooie start van een gesprek. “En dat is in het hier en nu en je bent elkaars gelijke,” omschrijft Ludger de meerwaarde van zo’n thuisduet.

Ludger neemt zijn piano mee en een aantal musici die gouwe ouwe liedjes zullen spelen en zingen.

Kortom het wordt een avond, waar muziek in zit!  Het Alzheimer Café vindt plaats in

Het belang van goede voeding
Alzheimer Café op 18 mei

Tijdens de bijeenkomst van 18 mei staat voeding centraal.
Anouk Pelgrom is te gast. Ze is dietist bij Coloriet in Lelystad en ook verbonden aan een verpleeghuis in Harderwijk en derhalve veel ervaring met mensen met dementie.
Ze stipt wat problemen aan:“ De eetlust gaat soms achteruit  of men vergeet te eten of heeft problemen met het opeten, omdat het hanteren van het bestek moeilijk gaat.” En dat terwijl een goede voedingstoestand  bij mensen met dementie van belang is!

Anouk vertelt  op de bijeenkomst hoe eetproblemen kunnen worden aangepakt. Zoals  kleine hapjes serveren, geurige gerechten bereiden, kleurig opgemaakte maaltijdjes aanreiken.

Ook ouderwetse gerechten als stoofpeertjes en sucadelapjes spreken vaak aan. “ Met kleine adviezen bereik je soms veel,” vertelt Anouk. Maar iedereen is verschillend. En dat maakt het vak zo boeiend : “ Het is maatwerk, waarbij de centrale vraag is waar je iemand een plezier mee doet.  Wat is een passend voedingsadvies? “

Het blijft overigens niet bij woorden alleen.
Anouk’s verhalen  worden in de praktijk getoetst  middels ‘fingerfood’ (die  kleine hapjes!)

De bijeenkomst vindt plaats in Wooncentrum Buitendijk aan de Terp 1. De zaal is om 19.30 open. De avond start om 20 uur.

Alzheimer Café Zeewolde

Donderdag 16 maart  20 uur in Wooncentrum Buitendijk, Terp 1 te Zeewolde.

Domotica is het onderwerp van de avond van het Alzheimer Café.

Het is de integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven.  Met domotica kan men langer zelfstandig thuis blijven wonen, met hulpmiddelen die thuis wonen aangenamer,  prettiger en veiliger maken en de  zelfredzaamheid vergroten.

Het bedrijf Comfortability, dat veel op dit gebied doet, komt op 16 maart hun mogelijkheden aan ons vertellen en laten zien.

 

Alzheimer Café Zeewolde 19 januari

De verschillende vormen van dementie

19 januari is Freek Gillisen te gast in het Alzheimer Café. Gillissen is verpleegkundig consulent in het Alzheimer Centrum in Amsterdam. Hij komt spreken over  verschillende vormen van dementie. Onder de naam dementie vallen een aantal verschijningvormen, waarvan Alzheimer de meest voorkomende is. Maar er zijn andere, zoals vasculaire dementie . Voor iemand met dementie en zijn of haar omgeving is het bepalen van de diagnose zeer belangrijk , want de verschillende vormen kennen een eigen ontwikkeling.

Gilissen zal aan een aantal verschijningsvormen aandacht geven. Kennis daarover leidt tot een beter begrip en dus ook een adequate benadering.

De zaal  van Wooncentrum Buitendijk aan de Terp 1 is open om 19.30. De bijeenkomst  vangt om 20.00 uur aan.

17 november 2016:  Afscheid en verliesverwerking; Marinus van den Berg

Marinus van den Berg gast bij Alzheimer Café op 17 november

Afscheid en verliesverwerking zijn op deze bijeenkomst van het Alzheimer Café het
onderwerp.

Bij Alzheimer treden er veranderingen op, verliest iemand sommige van zijn of haar bekwaamheden en kennis. Een kind verliest de ouder van vroeger. En dat geldt uiteraard ook voor de partner van……..Daarmee om te gaan, daar gaat het deze avond over.

Marinus van den Berg is donderdag de 17e te gast. Van den Berg is uitgenodigd omdat hij meerdere boeken schreef over verlies en rouw. Daarnaast is hij een bevlogen spreker. In het tv-programma De Verwondering pakte hij daarmee presentatrice Annemiek Schrijver volledig in! ( google De Verwondering , Marinus van den Berg)

Van den Berg stelde in een lezing, waarvan het verslag op internet werd geplaatst:  ‘U moet niet naar mij komen luisteren. Ik hoop dat u vandaag goed luistert naar uzelf. Ik reik beelden aan en ervaringen. Niet om te zeggen zó moet het, maar wat komt het dichtst bij uzelf?’

 

22 september 2017: Kees van der Zwaard speelt Alzh…enzo…
Een liefdevolle en intieme theatervoorstelling over Alzheimer
Het aantal mensen met Alzheimer zal de komende jaren toenemen. Dat betekent onzekerheid, ongerustheid en aanpassing van het leven van mensen met dementie, hun naasten en andere belangstellenden. Professionals zullen ook meer en meer moeten inspelen op de veranderende zorgbehoefte.
Kees van der Zwaard presenteert in zijn gevoelige, realistische en ook humoristische voorstelling, wat dementie betekent voor alle betrokkenen. Hij neemt zijn publiek op respectvolle wijze mee op de zoektocht naar herkenning, begrip en draagkracht.
Dit is dé mogelijkheid om geraakt te worden door de voorstelling van Kees. De voorstelling duurt een uur.

4d53f76fd08249.42246574

Marinus van den Berg werd in 1947 in Wijhe (Overijssel) geboren. Hij bezocht het kleine seminarie te Zenderen en studeerde vervolgens aan de Katholieke Theologische Hogeschool Utrecht en aan de Universiteit van Yale in New Haven (VS).

Nadat hij acht jaar pastor in het verpleeghuis Randerode in Apeldoorn was geweest, werd hij in 1984 pastoraal vormingswerker voor de gezondheidszorg in Almelo. Een functie die hij vijftien jaar uitoefende. Sinds 1 juni 1998 is hij geestelijk verzorger in Antonius IJsselmonde te Rotterdam en sinds 1 oktober 2008 bij het regionaal palliatief centrum Cadenza te Rotterdam.

Marinus van den Berg heeft al tientallen succesvolle boeken geschreven en is een veelgevraagd spreker op lezingen en symposiums. Rode draad in zijn werk: omgaan met de dood moet je niet wegstoppen. De dood hoort bij het leven. Door met elkaar te praten kun je leren op een menselijke manier om te gaan met afscheid en de dood.

 

24 SEPTEMBER:   DE WANDELING OP WERELD ALZHEIMER DAG

Op 24 september is het Wereld Alzheimer Dag. Een dag waarin er wereldwijd aandacht gevraagd wordt voor Dementie. De werkgroep Alzheimer Café Zeewolde roept een ieder op om meer te bewegen, aangezien dit de kans om Alzheimer te krijgen verkleint.
Dat bewegen deden we de afgelopen jaren op Wereld Alzheimer Dag heel erg goed, immers het Alzheimer Café organiseert al voor de 4e keer de Wandeltocht!DSC04587 DSC_0675

2015-09-19 10.45.03 IMGP7159 IMGP7180 IMGP7182

De organisatie doet ze samen met Altius Fysiotherapie en de Atletiek Vereniging  Zeewolde.
Er zijn 2 afstanden: een korte rolstoelvriendelijke afstand en een iets langere tocht van ca. een uur.
Beide wandelingen starten om 10.15 uur vanaf de Oude Bieb.
Vanaf 10 uur kunt u zich hiervoor aanmelden.

Als tussenstop zal Altius Fysiotherapie met de wandelaars in de beweegtuin aan het strand actief zijn. Halverwege wordt er koffie gedronken. Na afloop is er een broodjeslunch in de Oude Bieb.
Dit alles wordt u aangeboden door het Alzheimer Café Zeewolde.

In de Oude Bieb zal ook de Alzheimer Café Dementheek geopend zijn. Hier kunt u boeken lenen over dementie en kunt u de herinneringskoffer lenen. Met de inhoud van deze koffer kan de mantelzorger samen met de dementerende herinneringen ophalen en zo een gesprek op gang brengen.

De EHBD-tas(De Eerste Hulp Bij Dementie-tas) ontbreekt natuurlijk ook niet. Een tas die u kunt lenen bij de Dementheek als u net de diagnose dementie heeft gekregen. In deze tas vindt u alle informatie om zich goed te informeren over dementie.

Overigens, in het kader van een Dementievriendelijk Zeewolde, is iedereen die van wandelen houdt van harte uitgenodigd om mee te wandelen.
Tot ziens op 24 september!!

Alzheimer Café Zeewolde 15 september
Het ‘niet pluis’ gevoel en wat dan

Donderdag aanstaande opent het Alzheimer Café na de zomerstop weer haar deuren.
De bijeenkomst wordt gehouden in Wooncentrum Buitendijk, Terp 1. Om acht uur begint de avond, om half acht staan de koffie en thee klaar!

Deze eerste bijeenkomst in het nieuwe seizoen is gewijd aan de periode , voorafgaand aan de diagnose dementie. De periode, waarin men zich afvraagt, wat zou er zijn, zou ik dement worden……. De periode, waarin men het zogenaamde ‘niet pluis gevoel’ ervaart. Het is ook de periode waarin de zoektocht naar informatie en hulp centraal staat.

Uitgenodigd voor deze avond zijn een ervaringskundige, een casemanager dementie en iemand van de mantelzorg-ondersteuning. Heel belangrijk tijdens deze avond is natuurlijk het uitwisselen van ervaringen. Daar is tijdens deze bijeenkomst ruimschoots gelegenheid toe.

Voor het opzoeken van informatie een handig gidsje beschikbaar, o.a. tijdens de  Alzheimer Café-avonden. Het is een gids voor mantelzorgers met een naaste met dementie en heet: ‘Het Geheugensteuntje Zeewolde.’

19 juni Alzheimer Café       De voetjes gaan van de vloer!

2016-06-16 20.05.41

Op de laatste avond van het seizoen ging het er sportief aan toe. 2 buurtsportcoaches van het team “Zeewolde Sportief en Gezond”, onderdeel van Welzijn Zeewolde, hielden een bewegingsavond.
Het belang van bewegen vormde de rode draad van de avond; immers het heeft een gunstig effect op ons brein. De mannen gaven eerst een theoretische uitleg, waarna iedereen onder de bezielende leiding van de coaches gezellig en leuk aan het bewegen was. We waren met elkaar plezier aan het maken en aan het bewegen. Geweldig hoe actief iedereen mee deed!

2016-06-16 20.31.23

Na afloop had het team van gastvrouwen heerlijke hapjes klaarstaan die met veel plezier werden opgepeuzeld.

2016-06-16 20.58.09

De gastheren en vrouwen, muzikant en technische ondersteuning werden deze avond bedankt met een leuke attentie voor hun werkzaamheden het afgelopen jaar.
Peter Glotzbach was mijn zijn accordeon een prachtige muzikale aanvulling op deze avond.

2016-06-16 19.45.57 (2)

 

 

 

20160519_202901_resized de politie is op bezoek

Alzheimer Café op 19 mei    Autorijden, wanneer mag dat nog? 

Op de bijeenkomst van het Alzheimer Café Zeewolde staat de deelname aan het verkeer van mensen met dementie in de aandacht. En dan met name het autorijden. Want met de diagnose dementie is zelf autorijden in principe niet meer mogelijk. Tenzij een rijtest bij het CBR anders uitwijst.

Over dit onderwerp zijn  Jos van der Poel en Leon van den Goorbergh uitgenodigd. Jos van der Poel is een medewerker van Alzheimer Nederland. Zij werkt op de afdeling Hulp en Informatie. Leon van der Goorbergh is onze wijkagent. Middels interviews komen vragen aan bod als:“Wanneer kan iemand niet meer achter het stuur?”; “ Waarom kan dat niet? ; “Hoe ziet die rijvaardigheidstest bij het CBR eruit?”

Uiteraard is het voor  alle aanwezigen mogelijk om hier vragen aan toe te voegen. Zoals die hele complexe: “ Wat als iemand niet zelf inziet dat het niet meer vertrouwd is om aan het verkeer deel te nemen? Althans als automobilist…….”

Zorgmarkt en Theater Lezing van Stella Braam op 21 april 2016

Anrie van den Brink, Janneke Westerink, Sjoukje Jager en Marian de Koning (vlnr op foto) hebben iets te vieren. Zij vormen de werkgroep Alzheimer Café Zeewolde en dat bestaat vijf (5) jaar!

De avond begint om 18.30u. met een Zorgmarkt. Om 19.30u.  is het tijd voor Stella Braam.

Zij is schrijfster/ journaliste en wijdde een boek aan het ziekteproces van haar vader, die leed aan Alzheimer. Stella Braams optreden heeft als titel ‘De Alzheimers’ en wordt omschreven als een theatrale lezing.

Vertrouwelijk setting

De vestiging in Zeewolde ( het is was ongeveer het 200e café in Nederland dat destijds werd opgericht) ontstond vanuit diverse instanties zoals Coloriet en Icare, Welzijn Zeewolde en particulier initiatief. Terugkijkend op 5 jaar geleden stelt de nu opererende werkgroep dat het onderwerp Alzheimer meer bespreekbaar is en dat er meer onderzoek naar allerlei vormen van dementie gedaan wordt. De kracht van  het Alzheimer Café, vindt de werkgroep, is de vertrouwelijke setting, waarin informatie wordt verstrekt, maar ook uitgewisseld tussen deskundigen en cafébezoekers, en onderling. Mensen krijgen het gevoel dat ze er niet alleen voor staan.  De ongedwongenheid in het Café werkt  taboedoorbrekend. Daarmee is het Alzheimer Café een mooie schakel in de keten van zorg rond dementie.

Van App tot rolstoel

De Zorgmarkt heeft zelfredzaamheid als thema. Rollz Motion is er met een rolstoel/rollator, Weltuus (eerder in het Café) neemt de probeerkoffer mee , bij Ascom kan de leefstijlmonitor en de thuiskoffer worden bekeken. De werkgroep van het Alzheimer Café zelf is er uiteraard ook, evenals klantmanagers WMO en Welzijn Zeewolde met de consulent ouderenwerk en de maatjes dementie. Don’t forget it presenteert de app ‘om niet te vergeten’ en middels het ‘voel’pak kan worden ervaren wat immobiliteit voor iemand  betekent.

De Zorgmarkt vindt plaats in de Torenruimte van Open Haven, de lezing is in de RK-zaal.

Toegang tot het jubileum, inclusief twee consumptiebonnen  is 4 euro, ter plekke te voldoen.

Alzheimer Café op 17 maart     “Herinnert  u zich deze nog??????”

Herinneringen ……ineens denk je aan die vakantie bij je tante. En dat terwijl je een stukje cake in een kopje thee doopte. Dat overkwam Marcel Proust. De geur, de smaak…het riep bij de schrijver zoveel op, dat hij n.a.v. van dat snoepmoment vele boeken  schreef. …….

De kracht van herinneringen, daar gaat het tijdens deze bijeenkomst over. Het onderwerp is  een wijziging in het programma, waarin gepland stond  dat ‘intimiteit en sexualiteit’ aan de orde zou komen.

Als gast op deze avond is uitgenodigd Annemarie de Bolder. Zij, ergotherapeute, houdt zich bezig met de invloed van dementie op onderlinge relaties en op het belang van de juiste benadering hierbij. Een van die benaderingen is herinneringen ophalen. Ze ontwikkelde met anderen een App, waarbij allerlei gebeurtenissen, muziek e.a. op te roepen zijn.

Op een website licht Annemarie de Bolder die App toe: We hebben die App niet bedacht om ouderen met dementie lastig te vallen met allerlei feitjes uit hun verleden. Dat is alleen maar frustrerend. Maar beelden van de elfstedentocht van 1963 of een liedje van Doris Day….”

Op eenzelfde manier werken overigens ook  de herinneringskoffer of oude foto’s of de zangbundel ‘Kun je nog zingen zing dat mee’. Ze roepen herinneringen op, die als gesprekstof kunnen dienen en zo een goed contact kunnen bewerkstelligen met iemand die dementie heeft.

De bijeenkomst vindt plaats in Wooncentrum Buitendijk aan de Terp 1. Peter Glotzbach verzorgt de muzikale omlijsting. De zaal is op 17 maart open om 19.30u. Om 20.00 gaat de avond van start.

Alzheimer Café Zeewolde op 21 januari    Is er een medicijn tegen dementie?

Alzheimer Café Zeewolde heeft Arno de Wilde uitgenodigd tijdens haar eerste bijeenkomst in 2016.

De heer de Wilde werkt bij het Alzheimer Centrum aan de VU in Amsterdam , waar hij betrokken is bij de ontwikkeling van medicijnen tegen dementie. Middels een interview wordt het werk van de heer de Wilde besproken. En nee…….HET medicijn tegen dementie is nog niet gevonden helaas. Wat er op dit gebied  wel bestaat en waar men in het Alzheimer Centrum mee bezig werd donderdagavond tijdens het Alzheimercafé aan de orde gebracht.

19 november 2015 Alzheimer Café over volmacht  en levenstestament.

Notaris Loes van der Valk kwam donderdag 19 november naar het Alzheimer Café Zeewolde.

Het onderwerp van deze avond is het regelen levenstestament en het geven van volmachten. Dat zijn regelingen, die men eigenlijk moet treffen, als men nog vol in het leven staat”. Het mooiste is als mensen zelf contact met me opnemen om een en ander te regelen”, aldus notaris van der Valk, “dat ze financiële en medische zaken regelen voordat ze deze NIET zelf meer kunnen regelen”.

Van der Valk begrijpt dat de drempel hoog kan zijn: “Mensen zijn bang om de regie te verliezen”.

De bijeenkomst van 19 november had tot doel om duidelijk te maken, dat men juist door het geven van een volmacht of het maken van een levenstestament de touwtjes beter in handen heeft. Immers men heeft  dan zelf gekozen voor vertrouwenspersonen, die die touwtjes zo nodig overnemen!

Van der Valk besprak de diverse mogelijkheden en de maatregelen die daarvoor moeten worden genomen en ging  in op vragen van de aanwezigen.

17 september 2015    Ernst Buning

Wij vieren dit met een feestelijke avond. Ernst Buning, singer/songwriter/performer komt zijn ervaringen met dementie met ons delen door middel van liedjes en sketches.

Het Alzheimer Café vindt plaats in Wooncentrum Buitendijk op Terp 1. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De bijeenkomst start om 20.00 uur.

18 juni 2015     Alzheimercafé  over voeding

De bijeenkomst van het Alzheimercafé op 18 juni krijgt als titel mee :`Om je vingers bij af te likken!’  Willy Angenent , diëtist, en kok Gert Overeem zijn de sprekers op deze avond. En, zoals hun beroep al doet vermoeden, het gaat deze avond over voeding.

De kans bestaat dat een mens met alzheimer in een minder goede voedingstoestand komt, bijvoorbeeld omdat hij/zij minder trek heeft, vergeet te eten,…..

Van Angenent vertelt over de theoretische achtergronden daarbij. Overeem komt met praktische tips en voorbeelden. En dat die laatste ‘om je vingers bij af te likken zijn’  kan ter plekke worden getest.

Het Alzheimer Café vindt plaats in Wooncentrum Buitendijk op de Terp 1. De zaal is open vanaf 19.30. De bijeenkomst start om 20.00 uur.

Alzheimer Café Zeewolde  15 januari 2015

Ondanks de kou was er een grote opkomst voor ons onderwerp: ’’wat is de rol van de huisarts in zorg voor dementerenden”. Wederom waren er ook nieuwe mensen die we mochten verwelkomen. De gezellige ruimte in Buitendijk zat bijna helemaal vol, de koffie en thee geschonken, dus van start met de avond.

Onze gespreksleidster Fenny opende de avond met het woord te geven aan Gerda Jongeling. Zij vertelde over Odensehuis dat haar deuren opent in de Eclyps ( bij Meermin) op 26 februari van   14 -16 uur. Iedereen die met dementie te maken heeft, kan vrijblijvend binnenlopen voor een praatje of om er even uit te zijn.

Dan naar thema van deze avond. Dokter Meijer ( Gildenhuis) stelde zich voor en begon met een verhaal voor te lezen: “ik wil naar huis’’.  Dementie is een sluipende ziekte en steeds meer jonge en oudere mensen krijgen er helaas mee te maken. Fenny stelde vragen aan de dokter, zij gaf daar antwoorden op en ook vanuit de zaal kwamen veel vragen. De interesse en betrokkenheid was groot en dat is prettig te bemerken.

Op deze avond was ook weer de dementheek te vinden met uitleen van boeken en herinneringskoffer. Er zijn vele boeken te leen met ervaringsverhalen of informatie over dementie of voeding. Op 20 februari is in Oude Bieb van 10.30 tot 12.00 uur de dementheek te bezoeken.

De volgende café avond is op 19 maart. We hopen weer op een warme belangstelling. U bent allen van harte welkom!

Alzheimer Café Zeewolde  20 november 2014

Langzaam druppelde de bezoekers weer binnen. Een grote opkomst voor ons onderwerp:’’ wat betekenen veranderingen in de zorg’’ .

Voordat Chris Hermans van de gemeente het woord kreeg, werd eerst nog aandacht gevraagd voor de mogelijkheid mee te doen aan bewegen door Altius. We weten intussen allemaal wel hoe belangrijk het is om te blijven bewegen. Dus meldt u aan.

Sjoukje, onze gespreksleidster deze avond, benoemde de’’ talentengroep’’ die versterking zoekt. Er wordt daar gekeken ‘wat kan men, wat wil men’ ( schilderen, in bos werken) vandaaruit kunnen activiteiten gezocht of opgezet worden. Samen met U! opgeven kan bij Hilly Bouman van Steunpunt.

Chris gaf een presentatie over veranderingen in de zorg. Hoe kan zorg beter aansluiten. De gemeente heeft met bijna alle zorgaanbieders een contract afgesloten. Er gaan gesprekken volgen met zorgvragers, wat heeft men nodig, wat kan men zelf. Een cliënt ondersteuner kan aanwezig zijn bij die gesprekken ( indien gewenst)

Informatie is verkrijgbaar bij servicebalie, WMO loket bij gemeente of straks vanuit nog op te zetten ondersteuningshuis in Meermin ( samenwerking met diverse organisaties) Op de site www.hoeverandertmijnzorg.nl is ook van alles te vinden.

Op deze avond was de dementheek met uitleen van boeken en herinneringskoffer. Hier werd al veelvuldig gebruik van gemaakt. Er zijn vele boeken te leen met ervaringsverhalen of informatie over dementie. Op 19 december is in Oude Bieb van 10.30 tot 12.00 uur de dementheek te bezoeken.

We kijken terug op een geslaagde bijeenkomst. We heten u in 2015 weer warm welkom in ons café.  

Alzheimer Café Zeewolde  11 september 2014

IMGP4319De eerste café avond in het nieuwe seizoen weer.  Gelukkig hadden veel belangstellenden de weg naar Terp gevonden. We waren zeer tevreden met zo’n grote opkomst.
Onze nieuwe gespreksleidster Fenny opende met de mededeling dat 20 september WAD, Wereld Alzheimer Dag is. Er worden 2 wandeltochten georganiseerd vanuit Oude Bieb en de opening van onze dementheek vindt plaats. Iemand van Altius Fysiotherapie  en Atletiek Vereniging  Zeewolde kregen even het woord om toelichting te geven. Zij organiseren mede de tocht en geven hierna een vervolg. Er komt een wandelprogramma voor dementerenden en mantelzorgers, start 1 oktober. Daarna vervolg met fitness ‘vergeet niet te bewegen’ . Dit kan dan individueel of in groepje.

Op deze café avond  hadden we de stoelen in de lengte van de zaal gezet, daar we een presentatie op een beamer hadden . Dr. Van der Molen verzorgde een presentatie over ‘’Dementie en gedragsveranderingen’’. Hoe gaat iemand om met z’n omgeving, hoe is gedragsverandering te dragen voor partner.

Na de lezing was er ruimte vragen te stellen en dat gebeurde dan ook veelvuldig. Ook de vraag of medicijnen gebruik verstandig is. Dit moet je altijd goed afwegen, wat is doel en welke symptomen bestrijd je.

Voordat we een drankje gingen drinken, wilde Hilly van Steunpunt nog meedelen dat er op 7 oktober een info avond komt in Meermin. Hoe kun je elkaar ondersteunen en actief houden. Hoe inspireer je jezelf en een ander. Waar is behoefte aan en wat is er zoal in het land.

We kijken terug op een geslaagde bijeenkomst. Graag ontmoeten we u weer op 24 november in ons café.

Alzheimer Cafe 19 juni 2014

Als afsluiting van het seizoen hadden we een verwenavondje gepland. Geen sprekers, gewoon een gezellig samenzijn. En dat was het ook wel. Zoals gebruikelijk bij de inloop een kopje koffie of thee, maar nu met heerlijk zelfgebakken appeltaartpuntje erbij, voor de liefhebber met slagroom. Terwijl de techniek opgebouwd werd met hulp van Truus Visser werd er lekker gekeuveld met elkaar. Maar dan toch het moment daar om de stemmen los te maken, we gaan samen zingen. De teksten op tafel en muziek vanaf de computer. Er werd volop meegezongen met liederen van vroeger, maar zeker herkenbaar. In de pauze werden advocaatjes met slagroom en boerenjongens geschonken, deze vonden hun weg in de keeltjes en we zongen vrolijk verder.

De schalen met hapjes gingen rond en op tafel stonden lekkere Oud Hollandse snoepjes. Voor het cabaret gedeelte kwam Mannes Schoppink ons vermaken met zijn spitsvondigheden, leuke woordspelingen en plotse wendingen in zijn verhaal. Hij was een begenadigd verteller, zeer amusant om naar te luisteren.

Deze avond was er ook dat we tot onze spijt afscheid moeten nemen van 2 gastvrouwen en een gesprekleidster. Na hun jarenlange inzet gaan ze ons verlaten, maar niet zonder een aardige attentie.

Alzheimer Café Zeewolde  15 mei 2014

Op deze avond zagen we weer bekende gezichten, leuk dat onze onderwerpen mensen blijven aanspreken. En fijn dat we ook weer nieuwe bezoekers mochten verwelkomen.

Onze gespreksleidster opende de avond. We hebben een ander onderwerp dan oorspronkelijk gepland was, vanavond gaat het over ‘’Ergotherapie’’.  De spreekster Marije Schaij is ergotherapeut en heeft veel ervaring opgedaan met Edomah:  Ergotherapie bij Dementerende Ouderen en Mantelzorgers Aan Huis.

De muzikale omlijsting was in handen van accordeonist Peter Glotzbach, hij is bekend van het Shantykoor ‘’De Trossen Los’’  Op tafel liggen blaadjes met daarop een lijst met onderwerpen die aan bod kunnen komen in het aankomende seizoen. Verzocht werd om er een aantal aan te kruisen. Ook het blad Alz dat wordt uitgegeven door Alzheimer Nederland lag op tafel.  Verder werd genoemd dat er bij Yarden in Lelystad op 11 juni een lezing is van Adelheid Roosen, die haar dementerende moeder verzorgd heeft.

Middels een klein interview vertelde Marije over haar werk. Na diagnose dementie verandert er veel, er kan onmacht zijn bij dementerende en bij de mantelzorger die wil helpen, wat niet altijd lukt. Dan kan ergotherapeut kijken naar de thuissituatie. Er is een intakegesprek, gekeken wordt waar behoefte aan is en wat mensen nog belangrijk vinden. Dan volgt apart een gesprek met dementerende en met mantelzorger. Hoe gaan de dagelijkse activiteiten, hoe ging het vroeger. Ze observeert bepaalde activiteiten, inventariseert en adviseert hoe zaken beter kunnen. Er wordt altijd uitgegaan van de kracht van de dementerende zelf.

Een ergotherapeut bereik je via huisarts, casemanager, thuiszorgorganisatie. Momenteel wordt er 10 uur vergoed vanuit basisverzekering (eigen risico).

Het was een informatieve avond en er werden heel wat vragen gesteld door de bezoekers.

Onze volgende avond is al over een maand, op 19 juni zien we u graag. We hebben dan een verwenavondje. Laat u verrassen!

Alzheimer Café Zeewolde  20 maart 2014

We hadden een muzikaal thema deze avond: ‘’muziek en dementie’’. Dat deed al een glimlach verschijnen om menigeen lippen.

Onze gespreksleidster José introduceerde gastspreekster Anke Wijngaarden, zij is muziektherapeute. Daarnaast werd aandacht gevraagd voor Greet, onze harpiste die deze avond van haar muzikale klanken voorziet.  Ook de Rotary werd alsnog bedankt voor de prachtige cheque die aan ons Café gedoneerd is. We willen deze donatie o.a. besteden aan geheugenkoffer(s) die uitgeleend kunnen gaan worden. Hierover t.z.t. meer informatie.

Anke krijgt het woord. Ze is werkzaam bij Woonzorg Flevoland in Lelystad. Ze wil niet teveel praten maar gewoon doen vanavond. Daarom laat ze de bezoekers wat muziekfragmentjes horen, iedereen mag beoordeling geven van 0-10. We horen o.a. klassieke en Cubaanse muziek. Anke vroeg wat men zoal voor punten gegeven had. Muziek roept herinneringen op, geeft rust of kan verdrietig of blij maken. Niet altijd goed uit te leggen hoe dat werkt. In je hersenen werkt muziekbeleving samen met andere deelgebieden. Mensen met dementie zijn meer open en vrij, leggen zich geen beperkingen op.  Je kunt muziek gebruiken om bij je emoties te komen, muziek kan het verleden dichterbij brengen.

Muziektherapie samen met logopedie wordt soms al ingezet. Een idee kan zijn om een muzikaal levensboek te maken, bijv. om op cd nummers te verzamelen van vroege jeugd tot nu of de teksten hiervan te verzamelen.

José vertelde dat communiceren met mensen met afasie  op zingende manier ( praten op zangtoon) goed kan werken om in contact te komen.

Na een korte pauze werd een slotlied bedacht, inzet was Zuiderzee ballade, we hebben dit gezongen onder begeleiding van Anke op piano. Toen werden trommels, tamboerijnen en sambaballen uitgedeeld, er werd enthousiast meegedaan op een melodie die Anke voorspeelde. Even wisselen en met andere hand het instrument bespelen, dat was even wennen.

Anke is in Lelystad “Het Geheugenkoor” gestart in een buurthuis, hier komen dementerenden samen met mantelzorger/maatje bijeen om te zingen. Het gaat om het plezier! Is er belangstelling in Zeewolde om het hier op te zetten?

Janneke van de werkgroep vraagt aandacht voor bewegen. ‘’ Samen er op uit’’ Op 5 april wordt er vanuit de Sfinx gewandeld, met rolstoel mee kan ook. Er zijn voldoende vrijwilligers aanwezig. Bij slecht weer wordt er een binnen activiteit georganiseerd.

Op onze volgende avond op 15 mei heten wij u graag weer welkom!

Alzheimer Café Zeewolde  16 januari 2014

Ondanks het wat gure weer waren we tevreden met de opkomst op deze avond. Wederom weer wat nieuwe bezoekers aanwezig, dat is altijd prettig. Hoe meer bekendheid onze avonden krijgen, hoe meer mensen geïnformeerd kunnen worden en met elkaar in gesprek kunnen gaan. Alzheimer heb je niet alleen. Door te delen kun je verrijkt worden.

De avond werd geopend met de verheugende mededeling dat het Alzheimer Café voldoende in de publiciteit is geweest. We hebben meegedaan aan Nieuwjaarsduik in een ludieke outfit, met de Alzheimer paraplu als bescherming tegen het water. De Rotary had ons als goed doel aangewezen, we zijn hier erg blij mee.

Dan nog het bericht dat onze accordeonist Peter Schoonhoven helaas niet meer de café avond van zijn klanken kan voorzien. Vanwege zijn verhuizing is de afstand te groot. We hebben noodgedwongen de avond moeten opvrolijken met digitale noten.

Het thema van de avond was ‘’ Er op uit”  Sjoukje had een klein interview met het echtpaar Jan en Ans. Wat is hun ervaring met er op uit gaan nu meneer alzheimer heeft. Zij gingen op zoek naar wat er in deze situatie voor nieuwe mogelijkheden zijn. De beleving van je vakantie wordt anders als iemand dementerende is. Hoe en wat je onderneemt heeft ook te maken met wat je gewend was te doen. Probeer zolang als het kan te genieten, was hun advies.

Daarna vertelde Henk van ’t Veer  van ‘’ het Vakantiebureau’’ over de mogelijkheden die deze organisatie biedt om samen met een dementerende op vakantie te gaan. In het hele land zijn accommodaties waar je kunt vertoeven en met hulp van vele vrijwilligers kan een mantelzorger een paar dagen ontlast worden. Er zijn ook gediplomeerde verpleegkundigen aanwezig. Men wil het kleinschalig houden, zodat het vertrouwd blijft en er een uitwisseling kan plaatsvinden. Er werd een filmpje vertoond, zodat we een indruk kregen van hoe het eruit ziet op zo’n gemoedelijk vakantieverblijf.

Andere ideetjes voor Er op uit: Bezoek Streekmuseum, Nostalgisch tochtje, bijv. naar geboorteplaats teruggaan en herinneringen ophalen, Vaartochtje met Achie  of Stad Harderwijk, Zonnebloem en Rode Kruis organiseren dagjes uit…

Onder het genot van een drankje werd er door de gasten nog gezellig nagepraat aan de tafels. Ervaringen werden uitgewisseld en nieuwe ideetjes opgedaan.  Op onze volgende avond op 20 maart bent u wederom welkom!

Alzheimer Café Zeewolde  21 november 2013

We kijken terug op een goed bezochte avond met weer vele nieuwe gezichten.  Nog wat extra stoelen werden bijgeschoven om een ieder een plaatsje te geven. Koffie en thee in geschonken en om 20 uur opende onze gespreksleidster Jose Essenburg de bijeenkomst, die stond in het teken van een gevoelig onderwerp : ‘’afscheid nemen’’.

Onze gastspreekster Desiree Mesker vertelde voor de pauze over hoe het kan zijn om iemand te verliezen. Wat er dan zoal op je af kan komen. Dat er verschillende fases van rouwverwerking zijn, die voor iedereen op eigen wijze doorlopen worden. Er zijn geen regels voor. Je kunt te maken krijgen met o.a. ontkenning, verdriet, aanvaarding.

Na de pauze werd in kleine groepjes bijeen gezeten om aan de hand van kaartjes met daarop wat vragen in gesprek te komen. Dit werd door de meeste bezoekers als prettig ervaren. Je kunt wat vertellen over je ervaringen en tevens horen hoe anderen met lastige situaties omgaan.

Helaas ging de tijd snel voorbij en moest er toch een einde gemaakt worden aan de geanimeerde tafelgesprekken.

De volgende bijeenkomst in januari 2014 heeft als thema “Er op uit”

U bent als altijd van harte welkom!

Alzheimer Café Zeewolde  19 september 2013

Onze eerste avond van het nieuwe seizoen op een andere locatie, Buitendijk op Terp. Dat is altijd weer spannend, we waren blij een mooi aantal bezoekers te mogen verwelkomen. De zaal is gezellig ingericht met ronde tafels en vrolijke bloemetjes erop. De gasten werden getrakteerd op zelfgebakken cup cakes met logo van Alzheimer Café Zeewolde en arretjescake. De koffie en thee waren geschonken, iedereen had een plaatsje gevonden en onze gespreksleidster Sjoukje opende de avond. Er werd aandacht gevraagd voor de campagneweek, waarin activiteiten plaatsvinden. Op de markt op 20 september staan 2 tenten waarin o.a. filmpjes te zien zijn over dementie en waar ‘’ervaren’’ kan worden wat voor gevoel dementerenden kunnen hebben. Ook wordt een geschiedenis wandeltocht gelopen.

Op 23 en 24 september wordt op TV de documentaire vertoond van Ireen van Ditshuyzen, Dementie enDan. Dan is er op 26 september in de bieb de vertoning van Intouchables.  Er wordt van 3 tot 9  november collecte gelopen voor Alzheimer Nederland. Mocht u willen collecteren? Graag, u kunt zich bij ons opgeven.

Maar dan werd het toch echt tijd om Fred te Riet aan te kondigen. Al vele jaren heeft hij ervaring opgedaan in thuistechnologie op maat voor dementerenden. Met een mooi woord heet dat Domotica. Hij vertelde vol verve over hoe men langer zelfstandig thuis kan blijven wonen met ondersteuning van velerlei technische oplossingen. Hij liet een aantal voorbeelden zien, o.a. een matrasje wat signaleert als iemand z’n bed verlaat, een rookmelder die signaal uit kan sturen. Deurmelders die signaleren als er iemand in/uitgaat. Alle apparaten kunnen draadloos uitzenden naar smartphone, zodat er signaal naar mantelzorger uitgaat als er zich ongewenste veranderingen voordoen. De koffer met daarin allerlei toepassingen is via Icare te huur voor een paar weken. Daarna kan gekeken worden waaraan daadwerkelijk behoefte is en hoe dat aangeschaft kan worden, tegen welke kosten. Hierover kan men uiteraard advies krijgen.

Nadat alle vragen beantwoord waren, was er gelegenheid voor een drankje en een onderling praatje. Er was ruimte om ervaringen uit te wisselen en daar wellicht wat van op te steken.

De avond werd als vanouds opgeluisterd door Peter’s accordeon klanken.

De volgende avond is op 21 november, met als thema ‘Langzaam neem ik afscheid’.

U bent wederom van harte welkom!

Alzheimer Café  Zeewolde 20 juni 2013

Het openingswoord werd gedaan door onze gespreksleidster Sjoukje Jager. Zo’n 35 belangstellende gasten, waaronder ook weer nieuwe gezichten, werden welkom geheten. Het verheugt ons dat steeds meer mensen de weg naar ons Alzheimer café weten te vinden.

Onder het genot van koffie/ thee en de heerlijke appeltaart van TAART! werd er geluisterd naar een interview van ervaringsdeskundigen m.b.t het maken van een levensboek. Moeder en dochter werd gevraagd naar de manier waarop en de reden waarom ze zo’n boek hebben gemaakt. Het is een mooie ingang voor vrijwilligers die bij moeder komen, zo kunnen ze inzien wat haar geschiedenis is, wie ze is en wat ze prettig vindt. Het boek ligt in haar kamer op tafel en mag door iedereen bekeken worden en kan dienen als ingang voor een gesprekje.

Daarna vertelde Tonny van de  Maarl-Geluk vol warmte en enthousiasme over haar passie. Ze geeft cursussen in het maken van levensboeken. Haar motto is “iedereen is een verhaal’’.  Ze is bewogen met mensen die zichzelf ‘kwijt’ raken, daar waar het gevoel, de ziel, blijft.

Er waren voorbeelden van levensboeken te zien. Je kunt ook een placemat (plastificeren) maken, met teksten en foto’s die je verhaal vertellen. Of je verhaal op A-4tje weergeven; wat doe je graag, wat vind je lekker, wat heb je zoal gedaan in het leven, welke muziek, boek houd je van. Je wil gekend blijven, je identiteit niet kwijtraken. Een levensboek kun je losbandig samenstellen in multomap, zo kun je steeds iets toevoegen in chronologische volgorde. Er is veel mogelijk, naar ieders smaak en tijd die je eraan wilt besteden.

Er volgde een korte pauze, waarna in groepjes bijeengezeten werd om te praten over wat jij nou in je levensboek opgenomen wil hebben. Sommigen hadden een geliefd voorwerp bij zich, waarover verteld mocht worden. Dit werd dan ook met plezier gedaan. Leuk om al die verhalen te horen, de tijd vloog om.

De avond werd afgesloten met dankzegging aan de Sfinx, waar het Café geruime tijd onderdak heeft gehad. Per september gaan we naar Buitendijk op Terp.

De deur staat dan ook weer open en we hopen op veel belangstellenden.

alzheimer cafe juni 2013